Haluatko kirjoittaa seikkailun Praedoriin?

Burger Games on kiinnostunut julkaisemaan Praedor-fanien kirjoittamia seikkailuja, erikseen tai kokoelmissa. BG maksaa tuotantoon hyväksytyistä rahaa julkaisuoikeuksia vastaan. Rojalteja ei tipu, elleivät myyntimäärät nouse tuhansiin. Kaikkien seikkailujen täytyy kuitenkin selvitä seuraavista haasteista:

Ville Vuorelan tarkastus, koskien kaikkea

Erkka Leppäsen tarkastus koskien kaikkea

Petri Hiltusen tarkastus koskien hyväksyttäviä teemoja ja kaanonia

Jotta seikkailukäsikirjoituksellasi olisi parhaat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi ja saada virallinen Praedor-leima, alla on muutamia ohjeita ja neuvoja. Niistä poikkeaminen ei tarkoita hylkäystä, mutta mieti mitä teet.

Seikkailuiden täytyy noudattaa Praedor-tarinoiden kaanonia: maailman on oltava tunnistettavasti Jaconia (tai Borvaria), ei liian suuria historiallisia tai maantieteellisiä muutoksia, ja sekä velhot että taikuus ovat etäisiä ja mystisiä voimia, joita kuolevaisten on turha yrittää ymmärtää.

Muiden kirjoittajien hahmoja (Ferron, Nejah, Falac, Rotho, Etta jne.) vain luvan kanssa.

Seikkailu on kirjoitettu praedoreille: Oletus on, että pelihahmot ovat sääntökirjassa kuvattuja vaeltavia seikkailijoita. Sellaisina he seikkailuun tulevat ja sellaisina, vaikka ehkä sitten välivaiheen tai voitonriemuisen tauon jälkeen, he siitä myös lähtevät.

Jos seikkailusi poikkeaa tästä, aihepiiri ja siihen sopivien pelihahmojen teemat ja edellytykset on kerrottava erikseen.

Praedor on aikuisten fantasiaa – ikärajalla ei ole aina väliä, mutta teemat, tapahtumat, henkilöt ja niin edelleen tulee sovittaa aikuiseen makuun. Jos se samalla vetoaa myös nuorempaan yleisöön, aina parempi.

Vaikeat ja arkaluontoiset teemat – Praedor-tarinoissa käsitellään usein elämän varjopuolia, seksuaalisuutta ja niin edelleen. Myös roolipelin seikkailuissa sallitaan sellaisia aiheita ja teemoja, joita muut roolipelit ehkä karttaisivat. Rajat ovat kuitenkin olemassa ja vaikka seikkailuiden ei tarvitse kertoa onnellisia tarinoita, terve järki ja hyvä maku auttavat pitkälle. Burger Games arvioi seikkailut myös tästä näkökulmasta.

Listat ja tiivistelmät ovat hyvä asia. Eli jos seikkailussa on paljon tärkeitä ei-pelaajahahmoja, listat ja tiivistelmät heidän nimistään ja rooleistaan ovat enemmän kuin tervetulleita.

Ominaisuudet: Jos olennon tai henkilön suhteen ei voida suoraan viitata Pelinjohtajan kirjaan, sille on annettava arvot Pelinjohtajan kirjan EPH/hirviökuvausten mallin mukaan.

Pelinjohtajan kirjan seikkailukirjoittamisen ohjeet kannattaa lukea. Niiden noudattaminen on plussaa, mutta ei ehdottoman välttämätöntä, jos tapahtumien kulkua ja paikkoja voidaan esittää uskottavasti muutenkin.

Kirjoita Praedor-seikkailu, älä fantasiaseikkailua. Tietysti kaikenlaisia tarinoita saa toimimaan kaikenlaisissa maailmoissa, mutta yritä aina keksiä seikkailuusi jotain, mikä tekee siitä nimenomaan Praedor/Jaconia-seikkailun, eikä tavallista fantasiaseikkailua, jonka voisi sijoittaa minne tahansa.

Omat säännöt ja taulukot ovat tervetulleita, jos ne ovat helppoja käyttää ja lisäävät seikkailuun väriä, vaihtelua ja tunnelmaa. Samoin säännöt asioista, joita ei ole käsitelty muissa kirjoissa, mutta voisivat silti sellaisia kaivata, ovat plussaa. Sen sijaan säännöt ja taulukot, jotka korvaisivat tai oleellisesti muuttaisivat pelin omien sääntöjen toimintaa, päätyvät suurennuslasin alle. Suhtaudumme kompleksisuutta lisääviin ja uusia työvaiheita vaativiin sääntöihin erityisen penseästi.

Älä plagioi ketään tai mitään. Itsestään selvää, mutta tulipahan sanottua.

Käytä hyvää suomen kieltä ja noudata roolipelin terminologiaa

Sääntökirjoissa on paljon hyvää asiaa. Käyttämällä sen aarteita, liemiä, olentoja ja niin edelleen säästät vaivaa ja sivuja.   

Seikkailun keston tulisi olla vähintään 4 tuntia. Ylärajaa ei ole, mutta pitkä seikkailuteksti joka on tyhjää täynnä ei tule läpäisemään seulaa. Yksi syy siihen, että Pelinjohtajan kirjassa seikkailut jaettiin kohtauksiin, on että kohtausten välit ovat hyviä paikkoja lopettaa pelisessio ja jatkaa seuraavalla kerralla.

Kun seikkailukäsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi (mikä voi vaatia myös jonkin verran korjauskierroksia), kirjoittajalle maksetaan palkkio ja samalla hän luopuu julkaisu- ja rojaltioikeuksista kyseiseen teokseen. Burger Games hoitaa myöhemmät työvaiheet, kuten myös taiton ja ei-oleellisen kuvituksen. Jos seikkailuun liittyy karttoja, arvioija murisee, mutta tarvittaessa niistä teetetään jossakin paremmat versiot.

Kirjoituspalkkiot vaihtelevat 50 ja 200 euron välillä. Kirjoittaja saa myös nimensä julkaisuun ja hänen maineensa elää ikuisesti. Todennäköisesti seikkailut julkaistaan useamman seikkailun kokoelmakirjoina, useilta eri tekijöiltä.

Olemme aina kiinnostuneita julkaisukelpoisista seikkailuista, mutta mahdollisen seikkailukokoelman julkaisu (jos niitä saadaan tarpeeksi) tähdätään Ropecon 2022. Siihen mukaan päästäkseen seikkailu tulisi lähettää vuoden 2021 loppuun mennessä.

Jos kiinnostaa tai aiheesta heräsi lisää kysymyksiä, ville@burgergames.com tai Facebookin Praedor-ryhmä ovat oikeat osoitteet.

Nämä ohjeet ovat alustavat ja varmasti täydentyvät ja tarkentuvat ajan kuluessa.